ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΦΟΡΕΣΙΕΣ ΘΡΑΚΗ τόμος 2
Παπαγεωργίου Γήσης
Στον τόμο Θράκη, δεύτερο της σειράς Ελληνικές Παραδοσιακές Φορεσιές, σε σχέδια και κείμενα Γήση Παπαγεωργίου, καταγράφονται ανδρικές και γυναικείες φορεσιές των γηγενών Θρακιωτών όσο και των κατά εποχές προσφύγων. Στην πρώτη ομάδα των γηγενών Θρακιωτών αποδίδονται σε έγχρωμα σχέδια οι πιο αντιπροσωπευτικές φορεσιές των Μεταξάδων, των Πετρωτών, του Σουφλιού των Μάρηδων και των Πομάκων. Με τον ίδιο τρόπο και σε αντίστοιχη ποικιλία όψεων και παραλλαγών, καλύπτονται και οι φορεσιές των προσφύγων από την Ανατολική Ρωμυλία και την Ανατολική Θράκη, όπως της Νέας Βύσσας, της Μακράς Γέφυρας, του Κοβακλί κ.λπ. Στις τελευταίες σελίδες της έκδοσης παρουσιάζονται σε 23 σχέδια οι αντιπροσωπευτικότεροι και εντυπωσιακότεροι κεφαλόδεσμοι της Θράκης. Ο δεύτερος τόμος της Θράκης περιέχει 90 σχέδια.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Πρόλογος
Θρακιώτικες Φορεσιές
ΘΡΑΚΗ
ΟΙ ΦΟΡΕΣΙΕΣ
Καρωτή
Μεταξάδες
Πετρωτά
Σουφλί
Ρούσσα
Σμίνθη
Πομάκος
Κύμη
Λιβάδι
Μακρά Γέφυρα
Μεγάλο Ζαλούφι
Φυλακτό
Πραγγί
Διδυμότειχο
Κεσσάνη
Καβακλί
Μεγάλο Βογιαλίκι
Ορμένιο
Νέα Βύσσα
Τυχερό
Στενήμαχος
Γκαγκαούζα
Κομοτηνή
Γρατινή
Χωρικός με τσαμπούνα
ΚΕΦΑΛΟΔΕΣΜΟΙ
Μεταξάδες
Καρωτή
Πετρωτά
Σουφλί
Σμίνθη
Ρούσσα
Κύμη
Μακρά Γέφυρα
Πραγγί
Καβακλί
Ορμένιο
Κεσσάνη
Νέα Βύσσα
ΠΗΓΕΣ - ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Επιμέλεια: ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
Υπότιτλος: Hellenic Traditional Costumes - Thrace volume 2
Σελίδες: 203
ISBN: 960492-011-2
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΦΟΡΕΣΙΕΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Τόμος 1
Παπαγεωργίου Γήσης
Η ενδυμασία, εκτός από την πρωταρχική της σημασία, της περιένδυσης δηλαδή του σώματος, σε όλους τους πολιτισμούς αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό σύστημα συμβολικής επικοινωνίας, καθώς χαράσσει νοηματικά όρια και ενσωματώνει βασικές κοινωνικές αξίες, Αποτελεί θεμελιακό κριτήριο για να σχηματίσουμε εικόνα για τον φέροντα. Ο πρώτος τόμος έχει ως αντικείμενό του τις παραδοσιακές φορεσιές της Μακεδονίας με 130 σχέδια ενδυμάτων και κεφαλόδεσμων.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Πρόλογος
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΟΙ ΦΟΡΕΣΙΕΣ
Αλεξάνδρεια
Βέροια
Επισκοπή
Νάουσα
Κοζάνη
Κοζάνη, Βόιο
Κοζάνη, Κρόκος
Βελβενδός
Σιάτιστα
Χάσια Γρεβενών
Χάσια Ελασσόνας
Γρεβενά, Κράνια
Καστοριά
Φλώρινα, Ανταρτικό
Φλώρινα, Σκοπιά
Φλώρινα, Ακρίτας
Φλώρινα, Άλωνα
Φλώρινα, Νίκη
Φλώρινα, Αγία Παρασκευή
Φλώρινα, Ψαράδες
Φλώρινα, Άνω Κλεινές
Δρυμός
Λητή
Πυλαία
Ασβεστοχώρι
Βλάχα Ασβεστοχωρίου
Χαλκιδική, Αρναία
Χαλκιδική, Πολύγυρος
Σέρρες, Ορεινή
Σέρρες , Βαμβακόφυτο
Δράμα, Βώλακας
Βλάχα, Προσωτσάνης
Βλάχος, Προσωτσάνης
Θάσος
Σελίδες: 225
ISBN: 960492-010-5
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΑΙΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ Ι (Χατζημιχάλη Α.)
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Η φορεσιά της Αττικής
Η φορεσιά της Ελευσίνας
Η φορεσιά της Τανάγρας
Η φορεσιά της Αταλάντης
Η φορεσιά της Αράχωβας
Η φορεσιά της Αιτωλοακαρνανίας
Η φορεσιά της Κορινθίας
Η φορεσιά του Αργους
Η φορεσιά της Αγιάννας
Η φορεσιά της Αιδηψού
Η φορεσιά των Χασιών
Η φορεσιά της Παραμυθιάς
Η φορεσιά του Σουλίου
Η φορεσιά του Πωγωνιού
Η φορεσιά της Δρόπολης
Η φορεσιά της Γαρίτσας
Οι φορεσιές της Φλώρινας
Η φορεσιά των Σαρακατσάνων
Σελίδες: 402
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΑΙΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ ΙΙ (Χατζημιχάλη Α.)
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Η φορεσιά της Παλιάς Αθήνας
Η φορεσιά των Μεγάρων
Η φορεσιά του Αλμυρού
Η Καραγκούνικη φορεσιά
Η παλιότερη φορεσιά των Ιωαννίνων
Η παλιότερη φορεσιά της Βέροιας
Η φορεσιά της Επισκοπής και της Βεργίνας
Η φορεσιά του Ρουμλουκιού
Η φορεσιά της Καπουτζήδας
Η φορεσιά της Μπάλτζας & του Δρυμού
Η φορεσιά του Ασβεστοχωρίου
Η φορεσιά της Χαλκιδικής
Η φορεσιά του Σουφλιού
Η φορεσιά της Καλύμνου
Η φορεσιά του Καστελλόριζου
Η φορεσιά της Κύπρου
Σελίδες: 466
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΝΔΥΜΑΣΙΕΣ (Παπαντωνίου Ιωάννα)
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Πρόλογος
Οι ελληνικές τοπικές φορεσιές 1835-1945
Κυκλάδες
Αργοσαρωνικός
Πελοπόννησος
Στερεά Ελλάδα
Εύβοια
Βόρειες Σποράδες
Θεσσαλία
Επτάνησα
Ήπειρος
Βλάχοι
Σαρακατσάνοι
Μακεδονία
Θράκη
Ανατολικό Αιγαίο
Δωδεκάνησα
Κρήτη
Κύπρος
Μικρά Ασία
Γλωσσάρι
English translation
Traduction francaise
Βιβλιογραφία, Bibliography, Bibliographic. . .
Υπότιτλος: GREEK REGIONAL COSTUMES
Σελίδες: 224
40 ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣΙΕΣ (Ομάδα συγγραφέων)
Οι φορεσιές που κατάφερε να συγκεντρώσει το Θέατρο σε μια περίοδο που είχαν αρχίσει να εξαφανίζονται, αποτελούν μια συλλογή μοναδική για το μέγεθος και τον πλούτο της. Καμιά από αυτές δε φοριέται σήμερα στα χωριά. Στις παραστάσεις όμως των λαογραφικών συγκροτημάτων οι φορεσιές που φορούσαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας ζωντανεύουν πάνω στα σώματα των χορευτών μας και γοητεύουν με τον πλούτο, την καλαισθησία και τα ιστορικά στοιχεία που περιέχουν. Είμαι βέβαιος ότι ο αναγνώστης του ανά χείρας λευκώματος θα θαυμάσει μέσα στις ακόλουθες σελίδες μερικά από τα ωραιότερα κειμήλια ενός πολιτισμού ισάξιου με τον αρχαίο πολιτισμό.
Σελίδες: 96
ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ /1 (Ομάδα συγγραφέων)
Η παρούσα έκδοση στηρίζεται κατά κύριο λόγο στα πρακτικά του 1ου Κύκλου Μαθημάτων του Εθνικού Αρχείου Ελληνικής Παραδοσιακής Ενδυμασίας και ως έκδοση Πρακτικών εκφράζει αποκλειστικά και μόνο τους συγγραφείς τόσο στο περιεχόμενο, όσο και στη μορφή. Ορισμένα πρακτικά αποτελούν μια πρώτη προσέγγιση του θέματος ή γενικές παρατηρήσεις επ' αυτού, ενώ άλλα είναι αποτέλεσμα επιτόπιας έρευνας και συνιστούν πλήρεις μελέτες.
Σελίδες: 252
ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ /2 (Ομάδα συγγραφέων)
Ο δεύτερος τόμος των Ενδυματολογικών είναι αφιερωμένος στα Πρακτικά της 53ης Συνάντησης του Ενδυματολογικού Τμήματος του ΙCΟΜ και περιλαμβάνει 17 εισηγήσεις από τις 25 που έγιναν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου. Οι εισηγήσεις δημοσιεύονται στη γλωσσά την οποία είχαν επιλέξει οι ομιλητές -αγγλικά ή γαλλικά- ενώ στην αρχή του τόμου δημοσιεύονται οι περιλήψεις των εισηγήσεων μεταφρασμένες στα ελληνικά.
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΦΟΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΣΜΗΜΑ ΑΛΛΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ (Ομάδα συγγραφέων)
Σελίδες: 40
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΤΗΣ ΡΟΛΟΣ (Οικονομίδης Ν.)
Το βιβλίο αυτό ξεκίνησε από τους προβληματισμούς μιας φαινομενικά πρακτικής δραστηριότητας, που γίνεται σε ένα εργαστήρι κατασκευής πιστών αντιγράφων παραδοσιακών φορεσιών στον Ωρωπό. Αρχικό κεφάλαιο αυτής της πρακτικής δραστηριότητας του εργαστηρίου, που είναι οικογενειακή επιχείρηση, ήταν οι γνώσεις της κυρίας Ρούλας Χατζηγεωργίου, πρώην υπεύθυνης της ιματιοθήκης του θεάτρου «Ελληνικοί χοροί Δόρα Στράτου» επί σειρά ετών, πριν αυτή η δραστηριότητα γίνει και υπόθεση των μελών της οικογένειας της ένα εκ των οποίων είναι και ο υπογράφων.
Αν και το ζητούμενο σ' αυτή την δουλειά φαίνεται να είναι η τέχνη της ραπτικής, που εδώ βέβαια έχει τη δικιά της τεχνοτροπία, ωστόσο για το συνειδητό κατασκευαστή της παραδοσιακής φορεσιάς, αυτό είναι η προϋπόθεση για να ολοκληρώσει το έργο του. Είναι υποχρεωμένος να αποκτήσει μια εσωτερική σχέση με το αντικείμενο της εργασίας του και να ψηλαφίσει σχολαστικά αυτό που πρόκειται να αντιγράψει με επισκέψεις σε μουσεία, με ενημέρωση από τη σχετική βιβλιογραφία, ακόμα και με συζητήσεις με παλαιότερης γενιάς ανθρώπους στον τόπο καταγωγής της φορεσιάς.
Σελίδες: 156
Η ΠΟΔΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑΣ (Ρωμαίου-Καρασταμάτη Ε.)
Σελίδες: 184
Η ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΙΚΗ ΠΟΔΙΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ (Φιλιππιδη Ε.)
Σελίδες: 48
Η ΦΟΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΑΙΔΗΨΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΝΝΑΣ (Χατζημιχάλη Α.)
Τα υφάσματα για τη φορεσιά της Αιδηψού τα ύφαιναν οι γυναίκες της περιοχής πού ήταν ξακουστή για την υφαντική τους. Στη φορεσιά της Αγιάννας κυριαρχούν ωραία ανεξίτηλα κόκκινα χρώματα πού τα παρασκεύαζαν μόνες τους οι γυναίκες της περιοχής από το γνωστό και στην αρχαιότητα φυτό αλιζάρι.
Σελίδες: 36
Η ΦΟΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΑΡΑΧΩΒΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ (Χατζημιχάλη Α.)
Στη φορεσιά της Αράχωβας ήταν περίφημα τα κεντήματα, τα γνωστά «Αραχωβίτι-κα». Σε μερικά απ' αυτά η σχηματοποίηση της ανθρώπινης φιγούρας αγγίζει τις πιο πρωτότυπες μορφές της ελληνικής λαϊκής έκφρασης. Η φορεσιά της Αταλάντης ήταν επίσης γνωστή για τα κεντήματά της τα γνωστά «κεντήματα της Λειβαδιάς».
Η ΦΟΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (Χατζημιχάλη Α.)
Ανάμεσα στις φορεσιές με το σιγκούνι μια από τις πιο πλούσιες και αντιπροσωπευτικές είναι η φορεσιά της Αττικής που στάθηκε και το πρότυπο για την επίσημη φορεσιά της Αυλής του Γεωργίου Α'. ΄Αστραφτε στο χρυσάφι και λαμποκοπούσαν τα λεπτοδουλεμένα και χρωματιστά κεντίδια της.
Σελίδες: 50
Η ΦΟΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΡΓΟΥΣ (Χατζημιχάλη Α.)
Η φορεσιά της Κορινθίας καθώς και η φορεσιά του Άργους διακρίνονται για τον πλούτο και την ποικιλία των μεταξωτών κεντημάτων, που θεωρούνται από τα πιο εκλεκτά της Πελοποννήσου και της Στερεάς και που φανερώνουν την εξάρτηση τους από την πολύ παλιά παράδοση του γεωμετρικού διακόσμου.
Σελίδες: 30
Η ΦΟΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΤΑΝΑΓΡΑΣ ΤΩΝ ΧΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ (Χατζημιχάλη Α.)
Οι φορεσιές της Τανάγρας, των Χασίων και της Ελευσίνας είναι από τις πιο εντυπωσιακές ελληνικές λαϊκές φορεσιές και φοριούνταν μέχρι πρόσφατα στον περίγυρο της Αθήνας και των Μεσογείων. Έχουν βασικό πρότυπο τους τη φορεσιά της 'Αττικής αλλά με πολλές κατά τόπους παραλλαγές στα σχέδια και στα κεντήματα.
Η ΦΟΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (Χατζημιχάλη Α.)
Οι φορεσιές της Φλώρινας παρουσιάζουν εξαιρετικά μεγάλη ποικιλία και είναι από τις λίγες που φοριούνται ακόμα και σήμερα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα κεντήματα. Τα διακοσμητικά τους θέματα δείχνουν αφομοιωμένες ξενικές επιδράσεις κυρίως από το ζωηρόχρωμο αντίστοιχο διάκοσμο των γειτονικών λαών.
Σελίδες: 26
Η ΦΟΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΩΝ (Χατζημιχάλη Α.)
Η φορεσιά των Σαρακατσάνων παρουσιάζει πολλές παραλλαγές εξαιτίας της διασποράς των Σαρακατσάνων σ' όλη σχεδόν την Ελλάδα. Χαρακτηριστικά είναι τα πρόσθετα μανίκια από τον αγκώνα μέχρι τον καρπό, καθώς και η κοντόκαπα, χρυσοκεντημένη από ραφτάδες, μοναδικό δείγμα γυναικείας φορεσιάς κεντημένη από άντρες τεχνίτες.
Σελίδες: 46
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣΙΕΣ (Παπαντωνίου Ιωάννα)
Υπότιτλος: MACEDONIAN COSTUMES
Σελίδες: 156
ISBN: 960-851-592-0
Διαστάσεις: 24*24
ΟΙ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΦΟΡΕΣΙΕΣ (Παπαδημητρίου Ε.)
Η Παπαδημητρίου επιμελήτρια και αργότερα έφορος του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Κύπρου της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών στη Λευκωσία, συγκέντρωσε με μέθοδο αλλά και πάθος πολύτιμο υλικό για την υφαντική και τη φορεσιά στην Κύπρο. Στην έκδοση αυτή, η Ελένη Παπαδημητρίου παρουσιάζει τις φορεσιές της συλλογής του Μουσείου που πρωτοέστησε ο Αδαμάντιος Διαμαντής με την μοναδική του αισθητική αντίληψη, το 1948. Οι «Κυπριακές Φορεσιές» έρχονται να προστεθούν στη σειρά εκδόσεων του ΠΛΙ με θέμα την ελληνική ενδυματολογία.
Σελίδες: 132
ISBN: 960-851-590-4
ΟΙ ΣΚΥΡΙΑΝΕΣ ΦΟΡΕΣΙΕΣ (Λάμπρου Α.)
Η μελέτη αυτή είναι και μια συμβολή στην αναζήτηση νέων στοιχείων για τη φορεσιά μιας άλλης εποχής, τη φορεσιά των αρχόντων, κι ανοίγει το δρόμο για μια πιο εξαντλητική έρευνα. Ο αναγνώστης θα βρει εδώ συγκεντρωμένο το υλικό που αφορά όλες τις σκυριανές φορεσιές, τις γυναικείες , τις αντρικές , τα μωρουδιακά και τα παιδικά ρούχα, τις ενδυμασίες της αποκριάς, την κουμιώτικη νυφική και την καθημερινή «ντούλα», που φορέθηκε από τις Σκυριανές με «πόλκα» πιο πολύ, και, τέλος, τα «τσεχένια» των αρχόντων και αρχοντισσών. Παραθέτω ακόμα τους τρόπους που φοριούνταν οι φορεσιές και τους συνδυασμούς των κομματιών της κάθε μιας ανάλογα με την περίσταση, την ηλικία, τη χαρά και τη λύπη. Είναι η πρώτη εργασία για τη Σκύρο που αναφέρεται σ' όλες τις γυναικείες δουλειές τις σχετικές με την ενδυμασία - βάψιμο, φάσιμο, κέντημα , με πληροφορίες από πρώτο χέρι, όντας Σκυριανή η ίδια με προσωπική εμπειρία, που συμπληρώνεται με την πείρα της μητέρας μου.
Σελίδες: 214
ISBN: 960-851-595-5
ΟΙ ΦΟΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ ΤΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ ΤΗΣ ΔΡΟΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΑΡΙΤΣΑΣ (Χατζημιχάλη Α.)
Οι φορεσιές της Παραμυθιάς, του Σουλίου, του Πωγωνίου, της Δρόπολης και της Γαρίτσας είναι από τις πιο χαρακτηριστικές ελληνικές λαϊκές φορεσιές και καλύπτουν κυρίως το χώρο της Ηπείρου. Παρουσιάζουν όμως βασικές διαφορές μεταξύ τους στα υφάσματα, στα σχέδια και στα κεντίδια.
Σελίδες: 40
Καλλιόπη ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΦΟΡΕΣΙΕΣ (Λύκειον των Ελληνίδων)
Σελίδες: 288
ISBN: 960-795-229-4
ΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΦΟΡΕΣΙΑ (Ομάδα συγγραφέων)
Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια συνεισφορά στην ελληνική βιβλιογραφία για τη χορευτική παράσταση και τη φορεσιά, μια βιβλιογραφία που τα τελευταία χρόνια εμπλουτίζεται ραγδαία με μονογραφίες για τις φορεσιές συγκεκριμένων περιοχών, με πλούσια εικονογράφηση και με αδημοσίευτα στοιχεία που συνέλεξαν αφοσιωμένες ερευνήτριες με κόπους πολύχρονους.